Mobiliteit bij PuSH

Bij PuSH zetten we ons in voor het verbeteren van mobiliteit in  Putte, Stabroek & Hoevenen.

Snelheid

Vaststelling

Er is momenteel een ondoordacht snelheidsbeleid binnen de gemeente, dat door veel inwoners als zeer storend wordt ervaren. Vooral op wegen zoals de Hoge Weg en de Abtsdreef voelen de bewoners het beleid aan als "pestgedrag". De maatregelen lijken zonder voldoende overleg of rekening te houden met de behoeften en wensen van de lokale bevolking te zijn ingevoerd, wat tot veel frustratie en ontevredenheid leidt.

Mogelijke oplossing 

Wij streven naar een snelheidsbeleid met een logische verdeling: 30 km/u in dorpskernen en woonwijken, 50 km/u op wijkontsluitingswegen en tussen dorpskernen en de bebouwde kom, en 70 km/u op intergemeentelijke wegen. Deze wijzigingen liggen volledig binnen de bevoegdheid van onze gemeente en is budgetvriendelijk.

Fietsen

Vaststelling

In Putte, Stabroek en Hoevenen schiet de aandacht voor fietsveiligheid en -infrastructuur ernstig tekort. Er is een gebrek aan veilige fietsverbindingen en het aantal fietsstraten en fietszones is veel te laag. De huidige fietsverbindingswegen zijn vaak slecht gesignaleerd, wat voor verwarring en onveilige situaties zorgt.

Daarnaast is de fietskaart, die zou moeten helpen bij het vinden van veilige en efficiënte routes, bij veel bewoners onvoldoende bekend. Hierdoor weten ze niet goed welke wegen het veiligst zijn om te gebruiken. Deze tekortkomingen maken het fietsen in deze gemeentes onaantrekkelijk en onveilig, wat dringend om verbetering vraagt.

Mogelijke oplossing

Om de situatie te verbeteren, zouden we meer fietszones en fietsstraten moeten instellen, zodat fietsers zich veilig door onze gemeente kunnen verplaatsen. Daarnaast moeten fietsoversteekplaatsen veilig worden aangelegd om de bestaande infrastructuur optimaal te laten benutten door fietsers. Het aanbrengen van duidelijke signalisatie op de fietsverbindingswegen is eveneens cruciaal, zodat deze routes gemakkelijk herkenbaar zijn voor iedereen, inclusief degenen die slechts door onze gemeente fietsen.

Parkeren

Vasstelling

Het gebrek aan een coherent beleid voor kort en lang parkeren vormt momenteel een uitdaging voor onze lokale middenstand. Het ontbreken van duidelijke richtlijnen en regelingen maakt het moeilijk voor zowel bezoekers als bewoners om geschikte parkeeropties te vinden, wat de toegankelijkheid van winkels en bedrijven negatief beïnvloedt.

Mogelijke oplossingen

Een goed doordacht beleid voor kort parkeren kan bijdragen aan een vlotte doorstroom van klanten naar lokale winkels, terwijl een adequaat langparkeerbeleid essentieel is voor het creëren van een comfortabele omgeving voor langere bezoeken aan de middenstand. Door dit beleid logisch en effectief te implementeren, kunnen we de levensvatbaarheid en concurrentiepositie van onze lokale economie versterken.

Onderhoud

Vaststelling

We staan fors achter op het onderhoud van fiets- en voetpaden, wat zorgt voor ongemak en onveilige situaties voor voetgangers en fietsers. Het huidige beleid heeft het onderhoudsplan in onze begroting geschrapt.  Daarnaast zijn veel gebruikte fietsoversteekplaatsen zoals die bij de Witvenstraat-Witvenpad en het Witvenpad-Molenstraat onveilig en dragen ze bij aan gevaarlijke verkeerssituaties.

Een ander probleem is dat sommige verkeersborden in onze gemeente "onleesbaar" zijn of simpelweg niet opvallen door hun kleine formaat. Dit gebrek aan duidelijke signalisatie kan leiden tot verwarring en onzekerheid bij weggebruikers, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt.

Mogelijke Oplossingen

Om de genoemde problemen aan te pakken, is het essentieel om concrete stappen te ondernemen. Allereerst moeten er voldoende fondsen worden vrijgemaakt om een inhaalslag te maken in het onderhoud van fiets- en voetpaden. Deze investering is noodzakelijk om de veiligheid en toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren.

Daarnaast is het cruciaal om fietsoversteekplaatsen opnieuw aan te leggen op een manier die de bestaande infrastructuur optimaal benut voor fietsers. Door deze oversteekplaatsen veilig en duidelijk te maken, kunnen fietsers zich veiliger en efficiënter verplaatsen door onze gemeente. Niet alleen de fietsers maar ook de voetgangers hebben recht op een goed onderhouden voetpad. Het groen binnen onze gemeente moet onderhouden worden op geregelde basis. Voor al deze problemen moet er een stappenplan  opgemaakt worden met een goed evenwicht in onze drie deelgemeentes.

De Knip

Vaststelling

Een belangrijk probleem binnen ons verkeersbeleid is de verkeersleefbaarheid, vooral in woonwijken. Bewoners voelen zich vaak niet gehoord of betrokken bij de maatregelen die worden genomen, wat hun leefomgeving negatief beïnvloedt.

Mogelijke oplossing

Om de verkeersleefbaarheid in woonwijken te verbeteren, moeten we bij het instellen van éénrichtingsstraten of knips rekening houden met de behoeften van bewoners. Door groenvoorzieningen toe te voegen aan knips creëren we niet alleen een aantrekkelijke omgeving, maar ook ruimtes die dienen als ontmoetingsplekken voor onze gemeenschap. Actieve betrokkenheid van bewoners bij het ontwerpproces is essentieel om maatregelen te vinden die de verkeersveiligheid bevorderen en de woonkwaliteit verhoogt.